There was an error in this gadget

Apr 30, 2009

Condolences To Our Beloved CM of Sarawak..

In Memory Of Datuk Amar Puan Sri Hajjah Laila Taib1st March 1941 - 29th April 2009

Saya mewakili seluruh warga Sarawak dari campus Universiti Utara Malaysia ingin mengucapkan takziah kepada keluarga Yang Amat Berhormat Pehin Sri Abdul Taib Mahmud di atas kepulangan isteri beliau yang tercinta pada 29 April 2009..

Sama-samalah kita berdoa ke atas roh Puan Sri Laila Taib....

Semoga YAB Pehin Sri tenang dan tetap mampu untuk meneruskan perjuangan hidup beliau dan perjalanan karier politik beliau..

Kami akan sentiasa menyokong Pehin Sri....



Daripada,

Adler Bin Hilary Laisak
serta
warga Sarawak di Kampus UniUtaMa
dan mahasiswa/i Sarawak..

Apr 25, 2009

TOLONG AKU YANG MALAS!!!!


wei.. ada tak saper saper yang boleh tolong aku yang tengah malas nak study ni.. Dahlah esok 26hb April exam.... tak study study lagi aku ni... tak tau aku apa nak buat.. bila lagi masa yang sesuai nak study.... tolong aku.. bagi aku mood supaya aku boleh study dan score tuk exam esok... WAAAAAAAA!!!! bila nak study.. EXAM!!EXAM!!EXAM!!

Apr 23, 2009

Thanks My Friends...

hahahahaha.. Disebabkan ketaksuban aku nak mita lecturer aku (nama terpaksa dirahsiakan) hehehehe.. Menaikkan carry mark aku yang rendah. selepas rundingan damai dilakukan.. aku berjaya menaikkan carry mark aku.. Thanks Cik!!! hehehe. Harap harap cik dapat tolong saya ye.. Cara aku menaikkan carry mark aku adalah dengan memohon agara lecturer aku dapat memberi markah kat latihan yang aku buat.. So Cik bagi aku latihan pastu aku wat.. (latiha lepas yang aku tak anta la)... Aku wat pun minta tolokng kawan ku yang bernama Sarah dan Azyanti. Thank you very much my friends. Yela mereka course Ekonomi aku bukan.. so lambat la sikit.. Walaubagaimanapun.. aku mengucapkan bebanyk terima ksaih kepada Lecturer aku, dan geng aku yang telah memberi tunjuk ajar kepada aku.. hehehe

Bahagianya hidupku...
Thanks Everyone..

Nape la Aku tak Leh Tido

Semalam aku tak boleh nak tido....
tak tau kenapa.. aku sampai bilik dalam pkul 2.30am pas tu nak tido bukan main tak dapat.
tak tahu kenapa..
tapi aku rasa takut ngan ulat bulu kot..
sebab sekarang uum dilanda dengan penyakit gatal ulat bulu.. eiiii
geli lak..
hampir kena.. nasib sempat diselamatkan. hehehehe


Saja saja Nak share ngan korang aku tak dapat tido.

Apr 19, 2009

Who Am I...

This song was awesome..I fall in love with this song, it makes me know who am i...

video

Casting Crowns - Who Am I

Who am I?
That the Lord of all the earth,
Would care to know my name,
Would care to feel my hurt.
Who am I?
That the bright and morning star,
Would choose to light the way,
For my ever wondering heart.

Not because of who I am.
But because of what you've done.
Not because of what I've done.
But because of who you are.

Chorus:
I am a flower quickly fading,
Here today and gone tomorrow.
A wave tossed in the ocean,
A vapor in the wind.
Still you hear me when I'm calling,
Lord you catch me when I'm falling,
And you told me who I am.
I am yours.
I am yours.

Who am I?
That the eyes that see my sin
Would look on me with love
And watch me rise again
Who am I?
That the voice that calm the sea,
Would call out through the rain,
And calm the storm in me.

Not because of who I am.
But because what of youve done.
Not because of what I've done.
But because of who you are.

Chorus:
I am a flower quickly fading,
Here today and gone tomorrow.
A wave tossed in the ocean,
A vapor in the wind.
Still you hear me when I'm calling,
Lord you catch me when I'm falling,
And you told me who I am.
I am yours.

Not because of who I am.
But because of what you've done.
Not because of what I've done.
But because of who you are.

Chorus:
I am a flower quickly fading,
Here today and gone tomorrow.
A wave tossed in the ocean,
A vapor in the wind.
Still you hear me when I'm calling,
Lord you catch me when I'm falling,
You told me who I am.
I am yours.
I am yours.

Whom shall I fear?
Whom shall I fear?
'Cuz I am yours.
I am yours.

Have you ever realise....

Terpikir kah... apa yang anda akan cakap dengan kawan anda sepanjang semester... Ya mungkin anda terlupa.. Apakata ini masanya saya bagi anda recall apa yang anda dan kawn anda bualkan sepanjang semeste... Kalau betul bagitahu ye.... Yang lebih-lebih perbualan anda tu saya tak la kisah sangat.. Saya hanya akan bagitahu yang awak cakap dan yang agak selalu.. Ingat dan lihatlah pada semester hadapan.. Betul atau tidak..

perbualan seperi berikut..
Awak-A
Kawan Awak-K

1.)AWAL SEMESTER...
Bila Sampai di Universiti dan bertemu...

A- Eh! Bila Sampai. Dah lama ke datang sini.
K- Taklah. Baru je sampai.
A- Naik apa bas ker?
K- Ya. Sampai pukul 4 pagi tadi. Awak bila sampai. Baru sampai jugak ker. Naik Belon.
A- Ha'ah. baru jer sampai (Dalam hati menyampah. Tak nampak ker bagasi yang diangkat)
K- Okla kalau macam tu...

2.)PERTENGAHAN SEMESTER
Anda berjumpa kawan awakdi kafe...

K- Eh! dah makan... Jomlah makan sekali.
A- Eh tak apalah. Baru je lepas makan.
K- Ada lagi tak Mid Term.
A- Ada, minggu depan. Ada 5 Mid term saya sem ini. Banyak giler.. Letih belajar.. Assignment lagi..
K- Ha'ah... Saya pun mid term ada lagi, assignment lagi.. tak tahu lah letih betul.
A- Betul tu... Oklah nak pergi dulu. jumpa kawan saya.. Bye.. C U Then!!!
K- Ok. Gud Luck in your mid term..

3.)Kes pertengahan semester jugak. Tapi time Mid Sem holiday.

K- Eh. Mingg depan cuti.. balik tak.
A- ha'ah balik.. Awak balik.
K- Taklah. Stay kat campus jer. kalu tak aku p rumah antie aku kut!!!. Balik Naik ape.
A- Naik bas. tiket dah beli dah.
K- Oklah Happy holiday. Enjoy Your holiday..

4.) Kes Time study week.

A- Eh!!!! sanuk!!! Bila start Exam...
K- Minggu depan 1st paper dh lah berturut turut 3 hari tak da gap.. Tak Tahulah macam mana nak study ni.
A- Nasib baik exam aku ada gap. Cukup masa untuk aku study. Tak balikla study week ni.
K- Balik tapi tak lama. Malam ni balik la.
A- Owh. Ok. Enjoy yer..

5.) Time Exam

K- Eh. dah start exam ker. Bila habis..
A- dah. Lima peper dah lepas. Esok stu lagi paper.
K- bila balik.
A- Esok exam pagi. Malam aku balik terus. Naik Flight. Awak dah habis exam ke.
K- belum lagi 2 paper tinggal. Minggu depan Last paper hari isnin.
A- Bila Balik?
K- Hari Selasa kut. Letih betul. dahla belum packing lagi.
A- Aku dah packing. Tinggal masa nak exam esok jer lagi. pastu malam terus balik la ni.
K- Untung nya awak. Enjoy ur holiday.. Bila balik sini lagi.
A- Mungkin lewat seminggu kut. Awak bila.
K- Tak pasti lagi. tak beli lagi tiket.
A-Owh k lah. Gud luck untuk exam minggu depan ye.. Enjoy ur holiday.
K- Ok. U 2..


Walaubagaimanapun. skrip-sirp di atas bergantung kepada keadaan universiti. tetapi agak-agak la macam tu lah dia. Rasa- rasanya semua melalui skrip yang sam. tetpi berbeza bahasa ikut loghat daerah atau bangsa anda sendiri. Jadi kalau tak percaya tunggu lah semester depan ok....

WELL GOOD LUCK I YOUR COMING EXAM AND HAPPY HOLIDAY... HEHEHE!!!!!

Apr 17, 2009

GAZA... SAVE THEM!!! Selamatkan Mereka!!!

Hei.. Aku tefikir tentang sessuatu yang selalu bermain di fikiranku. Kadang-kadang benar juga dan kalau difikiran lagi buang masa juga ya... Pernahkah anda terfikir betapa prihatinnya rakyat Malaysia dalam membantu rakyat Gaza yang diserang Israel... Kerajaan Malaysia dan Rakyat Malaysia amat prihatin terhadap apa yang berlaku di Gaza (God Bless Them..) Syabas saya ucapkan terhadap seluruh warga yang telah menyumbang dan membantu meringankan beban rakyat di Gaza..
Walubagaimanapun, saya merasakan belum sesuai lagi masanya atau belum lagi tiba masanya untuk kita membantu rakyat Gaza. Ya, mungkin anda kurang bersetuju dengan saya. teteapi saya rasa mungkin lebih baik kita berhenti dulu menyalurkan wang kita dan bentuan kita kepada rakyat gaza. Mungkin ramai yng bertanya ataupun tertanya-tanya mengapa saya berkata sedemikian. Yalah sebab mereka merasakan fikiran saya ini kurang rasional aganya. TETAPI... Ingin saya jelaskan di sini dan tegaskan kenapakita perlu berhenti menyalurkan wang kita ataupun membelanjakan ataupun menderma wang yang kita kumpul yang jumlahnya mencecah berjuta-juta untuk membantu rakyat di Gaza dahulu. Ini keranan wang yang kita salurkan ini ibarat mencurah air di daun keladi. Bole saya katakan suatu perkerjaan yang sia-sia. Kenapa? Ini kerana segala bantuan yang kita hulurkan dimusnahkan oleh Isrel terus. Jdi berbaloikh kita menyumbangkan wng ringgit kita di gaza untuk dimusnahkan di Gaza oleh orang Yahudi. Fikir-fikirkanlah.
Inilah masanya saya mengajak semua untuk mengubah mentaliti kita. Saya menyokog seratus peratus usaha kita membantu rakyat Gaza tetapi bantuan yang kita berikan bukannya dengan menderma wang ringgit kita untuk dimusnahkan secara terus-terusan (tidakkah kita sakit hati..) Bukankah rasanya kita diberi otak untuk berfkir. Ya, jika segala derma yang dihulurkan oleh rakyat kita yang prihatin di Malaysia dimusnahkan oleh Yahudi, Apakah Motif itu??? Apakata saya ajak semua untuk mengubah fikiran dan bertindak secara rasional. Apakata wang yang kita kumpul itu, kita gunakan untuk membuat satu tindakan yang dikatakan boleh menghalang Rakyat Israel daripada terus enyerang Gaza. Dan setujukah anda dengan pendapat saya...
Rasionalnya amat mudah, jika kita membantu Rakyat Gaza tanpa mengunakan atau memikirkan apa-apa tindakan yang dkatakan boleh untuk memberhentikan rakyat Yahudi daripada meneruskan tindakan ke atas Gaza, bukankah tindakan kita amat sia-sia. Yalah bantuan kita beri tapi pada masa yang sama kita langsung tidak mempedulikan tindakan yang dilakukan leh Yahudi.. bukankah tindakan kita itu sia-sia. ya wang yang kita salurkan meusnah betul tak. Jadi adalah elok untuk kita berusaha untuk memberhaentikan tindakan Yahudi terhadap penduduk Gaza dahulu, barulah bantuan kita dapt salurkan dengan selamat tanpa perlu bermain dengan risiko barangan yang kita hantar dimusnahkan.. betultak. jika tak.. baik tak perlu bantu mereka..
Saya buat satu analogi mudah bagi kita membandingkan dan untuk kita melihat kerasionalannya. Analoginya amat mudah, begini, kita anggap pelaku di sini adalah perokok, kempen dan wang. Satu persoalan yang ingin saya lontarkan, apakah yang perokok (Rakyat Gaza) perlukan sekarang, adakah wang yang kita salurkan kepada mereka untuk memberhentikan mereka daripada merokok. Bukankah buang masa jika kita tidak mencari punca atau merawat dari awal lagi. Justeru, inilah cadangan kiranya. Wang yang kita ada kita gunakanuntuk membuat kempen bagi memerangai atau menambahkan bilangan perokok dahulu. Seperti yang kerajaan lakukan sekarang iaitu meletakkan gambar-gambar yang 'sepatutnya' di kotak rokok (kita anggaplah kempen ini merupakan wang yang kita kumpul dan digunakan untuk memeberhentikan tindakan Yahudi). Bukankh lebih berbaloi..
Begitulah juga keadaanya di Gaza saya katakan. Hentikan bantuan kepad mereka dahulu. ya mungkin kita boleh berikan sebahagian dripada wang yang kita kumpul dahulu untuk bantuan makanan dan ubat-ubatan. Selebihnya dahulu kita sekat, wang yan kita ada itulah kita gunakan untuk membuat satu tindakan yang dikatakan boleh menghentikan Israel daripad menyerang Gaza. Selepas kita yakin bahawaIsrael tidak lagi menyerang Gaza barulah kitaboleh memberikan bantuan sepenuhnya kepada Gaza. Jika tidak saya anggap tindakan kita adalah seperti melepaskan batuk di tangga.
Fikir-fikirkanlah demi kebaikan kita dan umat di Gaza. Usah membantu apa yang dilihat akan merugikan kita, wang dantitik peluh kita, Ubah mentaliti kita, kemudian barulah kita boleh membantu rakyat Gaza. Mengharapkan kita mampu untuk berfiki dengan Rasional...
Selamatknlah Gaza. God bless This World!!
I'll Pray for it..

Apr 16, 2009

tengah aku bosan. bosan..


uiiii...


lama jugak aku tak psot sumeting dalam blog aku... almaklumlah YB katakan busy sikit...... Sekarang tengah busy (yang tak tau bila nak settle) ialah projek baktisiswa ke Kapit this coming June..... Bila nak setlle pun tak tau.. dah la sekarang ni time exam.. busy lagi ngan projek... WEI ADLER AWAK PI UUM NI NAK BELAJO KE NAK WAT PROJEK.


(saja nak marah aku sendiri)... tak reti reti nak belaja.. tak tau la aku apa nak jadi ngan ko ADLER..... hehehe sorry... tak juga settle lagi "big event" aku next semester... aku ni disuruh wat dinner bawak CM (kalo dapat) pi UUM.. gabung sekali ngan USM, UniMAP, UiTM Perlis (ha wat lagi projek.... tak yah sekolah la ko ni Adler... Projek tu la yang bagi ko A++ dalam exam..) aku menjawab la.. takkan nak mendiamkan diri...... (Sabar je la Adler... biaq pi la..... ada ku heran... ada ku kesah....) huh.....


ni la nasihat ku untuk mu Adler.... buat jer projek tu... biarlah.. sebab projek tu yang bagi awak A++ dalam subjek awak tu.. (aku pun tak tau la macam mana dah.. takleh nak apa dah....)
hehehe..

udah udah la tu Adler.. belajo lagi.. dah nak exam ni.....

REGARDS,


wei korang ingat aku gila... tu adalah perbualan di dalam otak aku yang marah Adler..